St Anthony's Church

Church Reconfiguration 

1/4

Glasgow

Church alteration and upgrading

 

In 2008 we were appointed by St Anthony’s Church in Balfron to re-organise the way the church functioned to provide flexibility in use and respond to the changing demands being placed on the building. The congregation wanted to be able to reconfigure the space to accommodate different social and learning activities which the existing traditional layout of the church was unable to fulfil. The challenge was how to incorporate these additional spaces and functions within a simple finite building form without losing the character and charm of the original church.

We developed a design which inserted a new sacristy, accessible wc, tea point, store and enlarged entrance vestibule within the existing church and created a new gallery on top of these rooms to replace the seating lost at ground floor. We then clad the walls of the new rooms in oak boarding as well as replacing the existing wall panelling with the same boarding to unify the space. The old sacristy and wc, which were previously located at the opposite end of the church becomes a new side chapel linked visually to the main church through an enlarged opening with glazed doors. 

 

Completion 2009